MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Balogh Rudolf-, és Balázs Béla-díjat kaptak MOME oktatók

dijak

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetéseket adott át. Szalontai Ábel Balogh Rudolf-díjat, míg Czakó Judit Balázs Béla-díjat vehetett át.

A Balogh Rudolf-díj kiemelkedő fotóművészeti tevékenység elismerésére adományozható, a magyar fotográfia legrangosabb szakmai díja. Az éremmel idén többek között Szalontai Ábel fotóművészt, a MOME Média Intézetének igazgatóját és a Fotográfia Tanszék vezetőjét tüntették ki.

A Balázs Béla-díjat, melyet 1958-ban alapítottak, a magyar mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotótevékenysége, valamint művészi és tudományos teljesítménye elismeréseként adják. Idén többek mellett Czakó Judit, vágó, a MOME oktatója is átvehette, aki a 2000-es évek óta számos MOME Anim diplomamunka és workshop létrejöttében segített.

Magyarország köztársasági elnöke - a kormány előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Kossuth-díjakat adományozott többek között Bachman Gábor Balázs Béla-díjas építésznek, designernek a hagyományt a modernitással ötvöző, a 21. század elvárásaira reflektáló és egyedi vizuális nyelvezetet kiérlelő alkotóművészi munkája elismeréseként.

A MOME tiszteletbeli doktora, Kunkovács László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja szintén Kossuth-díjat kapott kiemelkedő, az alföldi életet és a pásztorhagyományokat megörökítő művészi pályája elismeréseként.

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Baska József, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, szobrászművész, a MOME egykori tanára.

A Moholy-Nagy díjas Gőz László, harsonaművész, zenetanár, a Budapest Music Center alapítója és vezetője, magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.