MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Újabb sikert ért el a Galyatető kilátó

galyateto kilato

Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron a NARTARCHITECTS és a MOME Építészeti Intézet munkatársainak alkotása, a Galyatető kilátó nyerte a közönségdíjat az Architizer A+ Awards-on építészet és renováció kategóriában.

A MOME oktatóinak, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron, iránymutató munkájából, az épített és természetes környezet, a régi és új épületelemek ötvözéséből, született meg az ország legmagasabb álló kilátója Galyatetőn. A Kéktúra nyomvonalán található galyatetői kilátó egy kis tisztás közepén áll. Az 1939-ben átadott és a múló idő nyomait magán viselő romos kilátót körbevevő fák jelentősen túlnőttek az eredeti építmény kilátószintjén. A tervezők egyik célja ezért az volt, hogy az eredeti panoráma élményt visszaadhassák a látogatóknak. A bővítést nem elrejtve vasbeton toldással oldották meg az emelést. A vasbeton szerkezet a kőből rakott alsó rész belső oldalán is folytatódik, és egy masszív, új beton-aláalapozáshoz csatlakozik, amely így egyben stabilizálja is a megváltozott arányú épületet.

A beavatkozásnak köszönhetően az ország legmagasabban álló kilátója született meg, mely egyedülálló, 360°-os panorámát biztosít. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges: a tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva ezzel a fel és lejutást.