MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Múzeum 2.0 | digitális technológiák a jövő múzeumában

meghivo

Múzeum 2.0 - digitális technológiák a jövő múzeumában címmel rendez egész napos, ingyenes  szakmai konferenciát a technológia múzeumi megújulásban játszott szerepéről a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborja (MOME TechLab) április 26-án a Design Terminál és a Liget Budapest közreműködésével.

A 21. század elején a technológia térhódítása a múzeumokat is kérdések elé állítja: mennyiben kell alkalmazkodniuk a megváltozott ismeretszerzési és szabadidős szokásokhoz a kiállítások tervezésekor? A technológia miként járulhat hozzá a múzeum változó szerepének, céljainak betöltéséhez? Mikor jó egy digitális alkalmazás? Mi a játékos, látogatói részvételre alapozó bemutatás – vágyott illetve megvalósuló - hozadéka, ez hogyan mérhető? Milyen legyen az egyedi kiállításokon túlmutató digitális stratégiája egy-egy intézménynek? Hogyan lehet ehhez az emberi, infrastrukturális, anyagi erőforrásokat biztosítani?

A Design Terminálban zajló, egész napos rendezvény célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a fenti kérdésekről, segítse a hazai múzeumi döntéshozókat és szakembereket a tájékozódásban, intézményük fejlesztésében. A saját, házon belüli vagy a falakon kívüli projektek bemutatása, tapasztalatok megosztása mellett minden szekciót panelbeszélgetés és eszmecsere követ. Külön szekció foglalkozik az új épületekbe költöző múzeumok technológiai megújulásával. A technológia lehetőségeiről, saját tervezői elveikről és gyakorlatukról a múzeumi alkalmazásokban már jeleskedett kreatív szakemberek beszélnek. Egyes projektek, technológiák a helyszínen ki is próbálhatók.

A konferencia meghívott külföldi előadója, Alicja Knast múzeumigazgató nemzetközi hírű lengyelországi digitális projektekről beszél, közvetlen tapasztalatai alapján. A rendezvény délelőtti szekciója többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Balatoni Múzeum panelbeszélgetésének keretében ad betekintést a hazai törekvésekbe. Délután a falakon túli kezdeményezések és a kreatív ipar képviselői mutatják be digitális projektjeiket.

Az esemény záró szekciójának témája: megújuló múzeumok a Ligetben. A Liget Budapest Projekt keretében létesülő, illetve megújuló épületek lehetőséget kínálnak egy-egy múzeum interpretációs gyakorlatának a fejlesztésére, a látogatók bevonásának újragondolására. A beszélgetés során az érintett múzeumok szakmai vezetői mutatják be, hogy hol tartanak ma az előkészítésben és a koncepció tervezésben. A szekció része a Liget Budapest és a Design Terminál közös City of Design szakmai beszélgetéssorozatának.

Az ingyenes, egész napos rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött.  

További információk a konferenciáról: http://techlab.mome.hu/muzeum_kettopontnulla