MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

MOME Z Estek | Dr. Veres Miklós és Esteban de la Torre közös előadása

facebook

Rendkívüli párosok - fizika és a művészetek a mindennapokban

A fény életünk nélkülözhetetlen része, sokrétű felhasználhatósága azonban gyakran háttérbe szorul. Mi az a spektroszkópia? Hogyan alkalmazhatjuk a fényt a betegségdiagnosztikában? Miként állítható elő gyémánt laboratóriumi körülmények között? És mindez hogyan kapcsolódik a designhoz?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a legújabb MOME Z Esten, ahol vendégünk Dr. Veres Miklós, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Alkalmazott és Nemlineáris Optikai Osztályának osztályvezetője lesz. Emellett Esteban De La Torre, a MOME volt hallgatója és jelenlegi óraadója, az EJTECH art&tech lab társalapítója saját példáin keresztül mutatja be a fizika gyakorlati felhasználását.

Veres Miklós az Ungvári Nemzeti Egyetemen végzett fizikusként, majd a BME-n szerzett doktori fokozatot 2005-ben. 2000 óta dolgozik az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban, illetve annak jogelődjénél. Fő kutatási területeit az optikai méréstechnika, a lézeres spektroszkópia és annak alkalmazásai, szén alapú anyagok előállítása és jellemzése adják. Jelenleg betegségek diagnosztizálására alkalmas új optikai eljárások kifejlesztésén dolgozik.

Az Esteban de la Torre mexikói kreatív technológus és Kárpáti Judit Eszter textiltervező művész, a MOME doktorjelöltje által alapított, hazai és nemzetközi színtéren egyaránt működő EJTECH művészeti és technológiai laboratórium fókuszában az új matériák, az experimentális interakciók felfedezése és a techno-spiritualizmus áll. Interaktív installációikban a hang és az anyag összekapcsolhatóságát kutatják, az ember és a technika kölcsönhatásaival kísérleteznek. Alternatív felületeket, elektronikus textileket vagy éppen érintésreagens kristályokat hoznak létre, amelyek új befogadói dimenziókat nyitnak meg a vizuális, a szonorikus és a taktilis érzékletek összekapcsolásával.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy az előadás vegyesen magyar és angol nyelvű lesz.

Helyszín: MOME Z, Nagy Auditórium (1111, Bertalan Lajos u. 5.)

Időpont: 2018. május 15., 18:00

A MOME Z Esteken bedobozolt tudások és szakmai rekeszek helyett a közeljövőt érintő kérdések mentén keressük az együttműködés alternatíváit. Új modellekre, új gondolkodásmódra van szükségünk a jövő megértéséhez és az innovatív cselekvéshez.