MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Művészettel nevelés

MOME Elméleti Intézet | Művészetterápia a pedagógiában tanfolyam | Képzésvezető: Illés Anikó

A 2 szemeszterre tervezett képzés lehetőséget biztosít mindazok számára, akik már egy diploma birtokosaként művészetterápia iránt érdeklődnek, s a művészetterápiák pedagógiai hasznosításában kívánják tovább képezni magukat. A képzésre elsősorban oktatásban, nevelésben és segítő szakmákban dolgozó szakemberek jelentkezését várjuk.
A képzés illeszkedése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folyó képzésekhez. Képzésünk a Pedagógiai és Pszichológiai Intézeti Tanszék (korábban Tanárképző Tanszék) hagyományaihoz igazodva a Művészettel nevelés címmel indítja el a tanfolyamot. A Tanszék hagyományai szerint a művészeti oktatásra, vizuális nevelésre készíti fel diákjait. A képzés beindításával bővülnek a diákok lehetőségei, mivel megismerhetnek egy olyan módszert, mely a művészetet a nevelés és a készségfejlesztés, azaz a személyiségfejlesztés, az önismeret, a hatékony kommunikáció területein alkalmazza. A képzés azon potenciális diákok számára is nyitott, akik a tanárképzés iránt nem elkötelezettek, de az alkotói és a befogadói folyamatot az én és a másik megértésében fontos eszköznek látják.

A képzés célja

A továbbképzés célja, hogy támpontokat adjon azoknak a szakembereknek, akik nevelő vagy segítő munkájuk során szívesen dolgoznak a művészet adta lehetőségekkel.
A művészettel nevelés kifejezés a nevelőmunka két aspektusát érintheti: egyrészt a „problémás" gyerekekkel való kommunikálást. A művészet lehetőséget teremthet arra, hogy párbeszéd induljon olyan emberekkel, akik érzéseiket és problémáikat nehezen tudják elmondani. Másrészt művészettel előmozdítható a tabuk alatt álló témák tárgyalása (pl. drog, erőszak). A vizuális művészetek, a drámajáték, a zene és a film a szavakon túli kommunikáció módjai.


A tanfolyamot elvégzők kompetenciái a képzés befejezésekor

A tanfolyam végzett hallgatója ismeri a művészetet alkalmazó pszichoterápiák típusait és alkalmazási lehetőségeit. Hatékonyan képes különbséget tenni az oktatási, szakköri, szabadidős illetve hobbi tevékenység keretein belül működő művészettel nevelés és a művészetterápia klinikai esetei között. A művészetterápiát elsősorban az önismeret, a feszültségoldás, a közösségformálás területein alkalmazza.


Tematika

Elméleti tárgyak: Személyiségpszichológia, Művészetpszichológia, Kortárs művészet (az egyetem oktatói tartják)
Gyakorlati órák: Művészetterápiák, Szupervízió (külsős, elismert szakemberek tartják)
Terepgyakorlat: A MOME által megadott helyeken, illetve szabadon választott helyeken, ez utóbbi esetben egyeztetés szükséges.

A képzés 120 órás tanfolyam. Két szemeszteren át, kb. havi egy nap elfoglaltságot jelent.

Költségtérítés a két szemeszterre összesen: 170.000 Ft + ÁFA

A képzés nem elszámolható a tanári kötelező továbbképzések pontjaként.

Jelentkezési határidő: 2019. szeptemberében nem indul

Jelentkezés formája
            e-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
            postai levél: MOME Elméleti Intézet, 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2.

Tervezett indítás: 2020. szeptember

A tanfolyamra jelentkezni a letölthető, kitöltött jelentkezési lap beküldésével lehet. A jelentkezési lap beérkezését visszaigazoljuk.

A felvételi vizsga formája szóbeli beszélgetés.

További információ
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.