MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

A világ legnagyobb design díj top listáján a magyar stúdió, a Flying Objects

FlyingObjects RedDot

A világ legnagyobb design díj top listáján a magyar stúdió, a Flying Objects, amelynek alapítói Húnfalvi András formatervező oktatónk és alumnink, valamint Laufer Ferenc formatervező alumnink.

Csupán három éven belül másodjára nyerte el a fiatal magyar design stúdió, a Flying Objects a legrangosabb nemzetközi design díjnak számító Red Dot Awardot Design Concept kategóriában. Az elismerést a Frendhez, egy összecsukható talicskához készült formatervükkel érdemelték ki. Ez a rövid időn belüli ismételt díjazás a Red Dot Európát és Amerikát felölelő figyelemreméltó design stúdiók toplistáján a tizenegyedik helyet jelenti.

Az első Red Dot díját 2015-ben kapta a Hand-in-Scan nevű orvostechnológiai eszköz designjával az akkor mindössze három éves Flying Objects. Különösen sikeres évet tudhatnak maguknak, hiszen idén tavasszal már elnyertek egy szintén nemzetközileg nívós díjat, az iF Design Awardot, amit a DualScope magyar fejlesztésű, új generációs sztetoszkóp formatervéért kaptak.
A mostani díj mellé egy extra elismerést is bezsebeltek. A Red Dot minden évben rangsorolja a legjobb 15 design céget és tervezőt az elmúlt öt év teljesítményét figyelembe véve, ezen a listán lett a 11. idén a Flying Objects az amerikai-európai régióban, ami igen nagy szó egy ilyen fiatal design stúdió életében.

Barátságos talicska urbánus kertészeknek

A mostani díjnyertes formaterv a Frend, egy összecsukható talicska, amit az osztrák ötletgazdával, Michael Reitingerrel karöltve fejlesztettek 2017 tavaszától kezdve.
Az alapötlet egy olyan talicska megalkotása volt, ami nem foglal sok helyet, emiatt könnyen tárolható és szállítható, egyszerű megoldást jelentve azon városlakók számára, akik a hétvégi telken vagy kiskertben használják, gyakran pakolják és olykor szállítják. Hazánkban is mélyen gyökerező hagyománya van a hétvégi “telkezésnek”, sokaknak ismerős lehet a fészerben egymás hegyén hátán éppen csak elférő kerti szerszámok látványa, ahol egy nagyobb eszköz már csak bajosan fér el. Erre a problémára született válaszként a Frend, ami egy olyan talicska, ami könnyen és gyorsan összecsukható, kereke leszedhető, és kis helyen is elfér.
Az egyszerűség, fenntarthatóság és a praktikum ma már (szinte) alapkövetelmény egy használati tárgy kapcsán háttérbe szorítva az önmagáért való designt. Az díjnyertes talicska kitűnő példája a sallangmentes tárgy fogalmának, ami nem esztétizálással szeretne kitűnni, hanem átgondoltságával és egyszerűségével vált ki tetszést.

A tervezési és fejlesztési folyamat majd egy évet ölelt fel, a kezdeti skiccektől kezdve kartonpapírból hajtogatva találták ki a megfelelő összecsukási módot, majd ebből egy deszkamodell is készült. A formaterv véglegesítése után egy osztrák cég vette át a végleges prototípus gyártását a Flying Objects tervezőivel végig konzultálva. A Frend jelenleg gyártási fázisban van, illetve az osztrák tulajdonos a piacra lépést készíti elő, így hamarosan akár a szomszéd kertjében is találkozhatunk vele.


Butik stúdió, projektre szabott tervezéssel

A Flying Objects Magyarország egyik vezető design stúdiója, kétszeres Red Dot és egyszeres iF design award nyertes, amit Húnfalvi András és Laufer Ferenc alapított 2013-ban. A Flying Objects egy független butik stúdió, ahol a közvetlen és személyes tervezési folyamaton van a hangsúly. A formatervezésen és a grafikán túl sokféle projektre nyitottak, alapvetően a valós problémákra segítenek megtalálni a leginkább logikus megoldást, céljuk használhatóvá, szerethetővé, eladhatóvá tenni egy terméket.

A Red Dot Awardról

A Red Dot Award a design szakma legrangosabb díja, 1955 óta létezik, 2005 óta három kategóriában (termék, koncept és kommunikációs design) osztják ki minden évben. A Flying Objects 2015-ben és most is a koncept kategóriában nyert díjat, hiszen a nevezéskor a tervek még a gyártási előkészítés fázisában voltak.
A szigorú szakmai zsűri olyan termékeket díjaz, melyek innovatívak, funkcionálisak, tartósak, és hozzáadott értékkel rendelkeznek. A díj egyfajta minőségi és esztétikai garanciát is jelent a későbbi vásárlók, felhasználók, de a további megrendelők részére is.