MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Merre járt Mátyás király?

 matyas 1

November 19-én, a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a Mátyás király Emlékév keretében megvalósult Merre járt Mátyás király? című internetes alkalmazásunkat.

Az interaktív térképet böngészve bárki nyomon követheti, merre járt Hunyadi Mátyás és felesége, Aragóniai Beatrix. A tartózkodási helyeik összeállításához a történeti forrásokat (okleveleket, krónikákat) használtuk fel. Egy tudományos szakkönyvben (Horváth Richárd: Itineraria regis Matthiae Corvini et reginae Beatricis de Aragonia (1458– [1476]–1490) Budapest, 2011) publikált adattárat vittünk térképre úgy, hogy a településekre kattintva megkapjuk az adat forrását, és a szakkönyv magyarázatának szövegét is. Alkalmazásunkban az egy-egy helyen való tartózkodást bizonyító oklevél (ha ilyen van) képe egy-két kattintással el is érhető az Magyar Nemzeti Levéltár online oklevéltárából, illetve a Hungaricana közgyűjteményi portálról.

Térképünket egyik fő célja, hogy segítse a történelem (különösen a politikatörténet és hadtörténet) oktatását a középiskolákban, élményszerűvé tegye az ismeretszerzést, tudásbővítést.
A tudományos publikációban közölt adatok ilyenfajta vizualizációja nem csak a kutatók számára nyújt kiváló segítséget, tájékozódást, hanem a Kárpát-medence településeinek lakói számára is izgalmas böngésző lehet, hogy megtudják, vajon járt-e – és ha igen, mikor – lakóhelyükön Mátyás király.
Alkotók Karasz Dániel, Ruttkay Zsófia.

matyas 2
matyas 3