MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem képviselte Magyarországot a Portóban megrendezett Intercolor konferencián

46521398 482215342301402 3473987905142128640 n

Az Intercolor színbizottság szín kutatással, fejlesztéssel, trendformálással foglalkozó platform, amelyben 17 ország színtrendekkel foglalkozó szakemberei képviseltetik magukat a világ minden pontjáról. A színbizottság évente kétszer, más-más tagországban ül össze. Ezeken a találkozókon egy konferencia és workshop alkalmával két évre előre vetítik az aktuális szezon színtrendjeit és olyan színpalettákat állítanak össze, amelyet főként a textilipar, a design és a divatipar - de minden olyan terület, ahol a színek kulcsofontosságú szerepet játszanak - használni tud. Magyarországot 2018-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem képviseli a bizottságban.

Novemberben az INTERCOLOR konferenciának Portó adott otthont. Magyarországot és az egyetemet a Design Intézet Textiltervező Tanszékének két oktatója, Révész Eszter és Simándi-Kövér Annamária képviselte.

Révész Eszter rövid beszámolójából kiderül, pontosan hogyan zajlik a trendalkotás a színek világában.

"A nyitó napon az Intercolor konferencia első programpontja a Serralves Múzeum látogatása volt, ahol Anish Kapoor, Robert Mapplethorpe és Pedro Costa kiállítását tekintettük meg. A kulturális programot követő konferencián izgalmas kerekasztal-beszélgetéseket és előadásokat hallottunk a színek és a generációk közötti viszonyokról. A délután során pedig az Intercolor színbizottság tagjai mutatták be vízióikat 3 perces videó formájában "Colour Generations/Generations Clour témában". A MOME videóját Hőnrich Csongor formatervrező hallgató készitette.

A második nap délelőttje során a tagok mutatták be színajánlataikat a 2020-as őszi/téli szezonra. Ezt követően elkezdődött a közös koncepcióalkotás és a colorboardok csoportosítása. A nap végén a résztvevő országok izgalmas és innovatív anyagokat mutattak be egymásnak a "materials matter" keretében. A kemény munka közben jutott idő egy kis lazításra is.

A workshop utolsó napján véglegesítettük a kategóriákat és a koncepciót. A tagok által hozott anyagvágatok felhasználásával pedig kialakultak a 2020 ősz/tél trendajánlatai." - Révész Eszter, oktató