MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet fő szervezésében ötödik alkalommal rendezték meg Moszkvában a V4 országainak A4 animációs filmfesztiválját

moszkva filmfesztival copy

A Dokumentumfilmek Központjában 2019. június 21-én megrendezett filmfesztivál keretében összesen 9 animációs filmet mutattak be fiatal cseh, lengyel, magyar és szlovák rendezőktől. A fesztivál megnyitóján köszöntő beszédet mondtak a V4-es országok kulturális intézeteinek vezetői, valamint Pavel Svedov, a „Szojuzmultfilm” animációs filmstúdió kulturális projektekért felelős főosztályvezetője és Jelizaveta Kolesznyikova, az A4 fesztivál kurátora és a Tree Films filmforgalmazó cég alapítója.

A fesztivál nyitófilmje Buda Anna Flóra: Entrópia c. alkotása volt. Buda Flóra Anna a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékén végzett hallgatója. Témavezetője Fülöp József, a MOME rektora volt.

A fesztivál fő programját követően, egy külön vetítés keretében az eddigi 5 animációs fesztivál legjobb alkotásaiból álló jubileumi válogatást láthatta az orosz közönség, melyen összesen 3 magyar filmet mutattak be: Nyalintás (rend.: Andrasev Nadja), Vulkánsziget (rend.: Lovrity Anna Katalin), Kötelék (rend.: Wunder Judit).

Az A4 Animációs filmfesztivál mind a fiatalok, mind a szakmai közönség számára is a visegrádi együttműködés egyik legsikeresebb közös kulturális kezdeményezése Oroszországban, amelyet Moszkva mellett minden évben további városokban – Kalinyingrádtól egészen Vlagyivosztokig – is bemutatnak.

Az A4 animációs fesztivál szervezői és partnerei: Moszkvai Magyar Kulturális Intézet, Cseh Kulturális Intézet, Lengyel Kulturális Intézet, Szlovák Kulturális Intézet, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Dokumentumfilmek Központja és a Tree Films voltak.

Részletes program orosz nyelven: http://www.cdkino.ru/event/1025643/
Youtube reklám spot: https://www.youtube.com/watch?v=jkoJ8sEtD2M

Az eseményről készült fotók megtekinthetők a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet facebook oldalán: https://www.facebook.com/pg/huncult/photos/?tab=album&album_id=2314404655279352

 

Forrás: Magyarország Nagykövetsége Moszkva