MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Képbejárások : HyperImage és ByP bemutató

 ByP Ferenciektere

A TechLab és az Elméleti Intézet hagyományos, kulturális örökségközvetítést digitális eszközökkel támogató DiMu kurzusának nyilvános prezentációját Képbejárások címmel június 7-én a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén tartottuk. A helyszínt az indokolta, hogy a HyperImage „képbejáró” projekthez a Tanszék egy korábbi diplomamunkája , a Pesti Ferences Templomban látható Szűz Mária Szentháromsággal, szentekkel és donátorral című itáliai oltárkép restaurálása szolgált alapul. Kihasználva az érintőképernyő adta lehetőségeket, a HyperImage app egy festményt kelt életre, egyes pontjainak megérintésekor képpel illusztrált magyarázatokat felkínálva a művet böngészőnek. A tartalmat a szakember egy webes szerkesztő felület segítségével maga állíthatja össze, így készülhet restaurálási dokumentáció vagy egy teljes kiállítás multimédiás vezetője is.

A másik projekt, a ByP kétféle értelemben invitál „képbejárásra”. A mobil app újfajta budapesti városi sétát nyújt, melynek során festményeket vagy régi fotókat cserkészhetünk be, az AR (kibővített valóság) technológiát kihasználva a hajdani festő vagy fotográfus nézőpontjából szemlélve a mai várost és a látványba behelyezve a hajdani ábrázolást. Ha sikerült megtalálni a hajdani nézőpontot, jutalomként – speciális VR élményként – beléphetünk a régi képbe és körbe is nézhetünk magának a festménynek a terében. A demó verzióhoz a Fővárosi Képtár gyűjteményéből származó festményeket valamint a Fortepanon fellelhető Klösz fotókat használtunk.

Mindkét projekt igen lelkes szakmai fogadtatásra talált – a csapat jövőre is folytatja a kutató-fejlesztő munkát.

Az interdiszciplináris csapatokban a MOME 5 szakáról, valamint a BME mérnök informatikus szakáról vettek részt hallgatók. Az alkotók: Fazekas István (Fotó BA), Holp Nándor (Animáció BA), Lászlók Noel (Tervezőgrafika BA), Szombathy András (Médiadesign BA), Körösi Boglárka (Designelmélet MA), Fodor Dániel (BME Msc), Vad Levente (BME BSc), Varga Benedek (BME MSc).
Tanárok: Bényei Judit, Ruttkay Zsófia, Samu Bence (MOME), Forstner Bertalan (BME)

ByP foto painting

ByP orig painting

HyperImage Screenshot 42