MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

A MOME címzetes egyetemi tanára, Waliczky Tamás lesz a Velencei Biennálé magyar pavilonjában 2019-ben

WT

Az 58. Velencei Képzőművészeti Biennálét 2019. május 11. és november 24. között rendezik meg.
A hazai gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a magyar pavilon kurátorát és kiállítását.

A zsűri a tizenhat érvényes pályázat közül Szegedy-Maszák Zsuzsanna Waliczky Tamás: Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök című pályázatát nyilvánította a pályázat nyertesének.
A pályázati anyag itt tekinthető meg.

A NYERTES PÁLYÁZAT

Waliczky Tamás, a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb képviselője a látásra és a leképezésre irányuló több évtizedes kutató- és tervezőmunkáját összegzi az általa szerkesztett 23 kamerában. Projektje a vizuális érzékelés és leképezés tágas lehetőségeit vizsgálja a 21. század tömeges és egységesített képgyártásának és fogyasztásának korában. Témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket.

A fényképezőgép egyszerre szimulálja az emberi látást és alakítja azt. Waliczky digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei különböző vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. Fantáziakamerái a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet. Precíziós pontosságú, fekete-fehér digitális grafikái és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról.

Kiállítási terve jól adaptálható a pavilon tereibe, és egy nemzetközi színvonalú megjelenés ígéretét hordozza magában.

Forrás és további részletek a Ludwig Múzeum honlapján!