MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Erdei kápolna Pannonhalmán egy egyetemi kurzusra válaszolva

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló 2018/Erdei kápolna mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

erdei-kapolna 10 vege csapatkep TuriAndras

Pannonhalma város Illak-erdejében, a Szent Imre-hegyen, közvetlenül a hegycsúcson álló emlékmű alatt egy halmot formáló tisztásra közel három tucat egyetemista felekezethez nem köthető szakrális építményt alkotott egyetlen hét leforgása alatt 2018 augusztusában. A projekt nem megrendelésre készült, hanem a diákok kezdeményezésére, egy egyetemi kurzusra válaszolva.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2018 tavaszi Kortárs szakrális művészet kurzusa végén az egyik építészhallgató által felvetett kápolnaépítés ötlete elsőre valószerűtlennek hangzott, ám a csoportnak, talán pont ezért, megtetszett. Az elképzelés nem volt teljesen elrugaszkodott, hiszen a 2017-es Hello Wood Építész Mustrán győztes építészcsoport részére a nyereményként felajánlott építőanyag rendelkezésre állhatott, így már csak az építési helyszín hiányzott. Pár napon belül az is meglett, és elkezdődhetett a tervezés folyamata.

A diákok szándéka volt, hogy felekezethez nem köthető, non-denominációs szakrális építményt hozzanak létre, amely James Turrell skyspace-struktúráihoz hasonlóan fölfelé nyitott, és a környezetébe finoman illeszkedik.

A pannonhalmi Erdei kápolna — az ötlettől számított három hónapon belül megvalósult — végső megjelenésében két objektumból áll: egy a tisztást nagyvonalúan körülölelő, a szakrális teret kijelölő és elválasztó, ugyanakkor szabadon megközelíthetően hagyó, elemelkedő, alig észrevehető fémlábakon álló, fából hajlított ellipszisből, amely a tisztás fölső részén ülőbútorként szolgál, lejjebb alatta szabadon átjárható, valamint egy hengeres formájú, alacsony, a tetején medence-szerűen homorodó alakú betonból készült hálaoltárból áll, amelynek mélyedését kék–arany — a Gala Placidia ravennai mauzóleuma mozaikjából választott csillagmotívumot stilizált püspöksüvegekkel és liliomokkal „Szent Imrésített” — mozaik borítja.

A teljes egészében kézzel készült építmény átadása augusztus 26-án naplemente előtt történt. A csoport olyan szakrális építményt kívánt létrehozni, amelyet bárki bármikor szabadon használhat imádkozásra, elmélkedésre, közösségi alkalmakra vagy éppen túrázás közbeni megpihenésre. Amiben mindenképpen a terv fölött teljesítettek, az a közösségformálás és –összekovácsolás aktusa: az alkotók–tervezők–építők csoportja ugyanis immár vitathatatlanul valódi cselekvő és gondoskodó közösségként is létezik. Tagjaival és a projekt dokumentációjával a Design Hét Budapest 2018 keretében október 10-én 16 órától találkozhatnak az érdeklődők a MOME-Z Nagy auditóriumában a Szakrális design – kiállítás/előadás/beszélgetés programon.

Adatok:
Helyszín: Pannonhalma, Illak-erdő, Szent Imre-hegy
Építés éve: 2018
Tervezők: Domokos Kázmér, Kaderják Eszter, Kéry Dorottya, Pongrácz Anna, Sebestyén Noémi Éva
Mozaik: Kelemen Bíborka
Makett: Domokos Kázmér, Kéry Dorottya
Konzulensek: Bene Tamás, Körösvölgyi Zoltán, Vass–Eysen Áron
Projektkoordinátor: Sebestyén Noémi Éva
Építők: Barna Gergely Péter, Benczúr Benedek, Bene Márton, Bene Tamás, Bessenyey Bertalan, Domokos Kázmér, Dresch Anna, Dzsákomó Béla, Farkas Sára, Heim Lehel, Horváth Patrik, Illés Andor Erazmus, Kaderják Eszter, Kelemen Bíborka, Kéry Dorottya, Király Csenge, Kiss Barnabás, Kopacz Hanna, Körösvölgyi Zoltán, Krusinszky Kitti, Kubinyi Aliz, Kubinyi Hanna, László Ágnes, Losonczi Márton, Lukovszki Bálint, Nagy Zoltán, Novák Máté Lénárd, Pintér Sára, Pongrácz Anna, Sebestyén Noémi Éva, Solymos Roland, Soóki–Tóth Anna, Suba–Faluvégi Szilárd, Suriny Balázs, Szabolcs Kíra, Szaksz Blanka, Tóth Fábián Patrik, Tudisco Júlia, Turi András, Vass–Eysen Áron
Fényképek: Turi András, Körösvölgyi Zoltán, Tóth Ákos
Támogatók: Hello Wood, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Pannonhalma Város Önkormányzata, Pannonhalma Campus

Kapcsolat:
- Sebestyén Noémi Éva – e: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , m: +36 30 254 2256
- Körösvölgyi Zoltán – e: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , m: +36 30 280 8915

A képekre kattintva megnézhető a teljes galéria:

{gallery}2018/Erdei kápolna{/gallery}