MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Arany Medve? Ezüst Medve? Hajrá!

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló 2019/HONLAP/hírek/berlinale mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

{gallery}2019/HONLAP/hírek/berlinale{/gallery}

 

Vasárnap zárul a 69. Nemzetközi Berlini Filmfesztivál, amelynek rövidfilmes szekciójában két magyar alkotás is versenyben van a fődíjért. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem volt hallgatói, Buda Flóra Anna Entropia, és Tóth Luca Lidérc úr című animációs filmjét 4000-nél is több pályamű közül válogatták be a Berlinale 24 munkát felvonultató rövidfilmes versenyprogramjába. Az Entropia világpremierjét hétfőn, míg a Lidérc úr bemutatóját szerdán tartották Berlinben, ahol a verseny ideje alatt valamennyi szekciót együttvéve, 74 országból 400 filmet mutatnak be. A Berlinale rövidfilmes szekciójában, mely a cannes-i és a velencei filmfesztivál mellett a legjelentősebb az A-kategóriás nemzetközi szemlék sorában, 17 országból 24 kisfilm versenyez az Arany és az Ezüst Medve díjáért, az Audi Short Film Awardért, és a Berlin Short Film Candidate for European Film Award 2019 jelölésért.

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a MOME Animáció MA szakán, jelenleg az Animation Sans Frontier (ASF) workshopján vesz részt, ahol nemzetközi környezetben fejlesztheti egyéni projektjeit Európa legjobb animációs iskolái közreműködésével. Az Entropia című, tízperces diplomafilmje három fiatal, önmagát kereső nő személyét jeleníti meg három különböző síkon keresztül. Vibráló színek, álomszerű jelenetek és ellentmondásos érzetek uralják a filmet, ahol a rendszerben hibaként megjelenő lárvát rakó légy válik a történet mesélőjévé, miként általa válik lehetővé a parallel univerzumokban való átjárás, amin keresztül a lányok elindulhatnak egymás felé. Buda Flóra Anna őszinte vallomásként használja a film eszközeit arra, hogy különböző női karaktereken keresztül ábrázolja személyes élményeit, amelyek identitását és a világhoz való viszonyát kérdőjelezik, és határozzák meg. Az Entropia a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a MOME produkciójában készült.

Tóth Luca 2011-ben a MOME Animáció szakán szerzett BA diplomát, majd az angliai Royal College of Artban végezte a mesterképzést. A magyar és francia koprodukcióban készült Lidérc úr című 19 perces animációs filmje egy fiatal, erőtől duzzadó férfi története, akinek a mellkasán kitüremkedik egy kisebb tumor, melyből később egy aprócska lény fejlődik ki. Függőségen alapuló kapcsolatukból egy szürreális szerelmi történet bontakozik ki, a viszonzatlan szerelem, a hiúság, a féltékenység és a csalódás kérdéseit járva körül. Tóth Luca korábbi filmjei szintén nagy sikerrel szerepeltek külföldi filmfesztiválokon, A kíváncsiság kora című diplomafilmjét a világ legfontosabb animációs fesztiválján, Annecy-ben díjazták, a 2016-ban készült Superbia pedig Cannes-ban debütált a Kritikusok Hetén.

Mára már hozzászokhattunk, hogy az elmúlt években különösen nagy sikerrel szerepeltek a magyar animációs filmek a nemzetközi versenyeken, köztük is a MOME Animáció diplomafilmjei. 2012-ben Vácz Péter Nyuszi és Őz című vegyes technikájú kisfilmje több mint száz nemzetközi díjat zsebelt be, többek között az Annecy Cristal Awardot és több tengerentúli fesztivál Oscar-kvalifikációját is. Bucsi Réka Symphony No 42 című rövidfilmje a Berlinalén debütált 2014-ben, később pedig a Sundance filmfesztivál is meghívta, valamint felkerült a tizes Oscar-shorlistre is. Réka azóta további filmjeivel (LOVE, Solar Walk) biztosította alkotói hírnevét és a magyar animáció - és így a MOME - nemzetközi hírű alkotójává nőtte ki magát. Ringeisen Dávid és Ruska Zoltán Papírvilág című 3D diplomamunkája elnyerte a digitális világ elsőszámú fesztiválja, az amerikai Siggraph zsűrijének díját 2014-ben. Kreif Zsuzsi és Zétényi Bori Limbo Limbo Travel című diplomafilmje 2014-ben készült, egyedülálló módon egy francia stúdió volt a MOME koprodukciós partnere, akik egy pitch fórumon találkoztak a lányok filmtervével. A filmet megismerhette a neves Clermont Ferrand-i rövidfilmfesztivál és a Sundance közönsége is. Andrasev Nadja A nyalintás nesze (2015) című Bodor Ádám novella adaptációja Cannes-ban indult nemzetközi turnéjára elnyerve a Cannes-i Cinéfondation harmadik díját, Lovrity Kata Vulkánsziget (2016) című munkája pedig a Berlinale Generations szekciójában mutatkozhatott be. Wunder Judit Kötelék című diplomafilmje megnyerte a 2017-es Hiroshima Animácós Fesztivál fődíját. Hegyi Olivért, a MOME Anim egykori hallgatóját is díjazták 2017-ben készült Take me please című diplomafilmjéért, elnyerte a 7. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál nagydíját, a zágrábi 28. World Festival of Animated Film – Animafilm Zagreb fesztiválon a zsűri különdíját, illetve még ebben az évben a Friss Hús fesztivál animációs fődíját.