MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

A magyar kreatív ipar fejlesztését célzó megállapodást kötött az ITM és a MOME

3K7A4053 logoval

A hazai kreatív ipar megerősítését célzó együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2019. március 8-án. A megállapodás célja a hazai kreatív iparban rejlő lehetőségek kiaknázása a magyar vállalkozások megerősítése, a stabil foglalkoztatás és a bérnövekedés támogatása érdekében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célja a magyar lakosság életminőségének növelése. A Minisztérium gazdaságstratégiáért való felelősségi körében eljárva éppen ezért támogat minden olyan kezdeményezést, amely közelebb visz e célkitűzések megvalósulásához.

A kreatív ipar olyan terület, amely ösztönzi a világszerte híres magyar leleményesség kibontakozását, teret ad az innovációnak, valamint hozzájárul a környezet élhetőbbé tételéhez, az „okos” magyar megoldások hazai és nemzetközi sikeressé válásához. A kreatív ipar mint magas hozzáadott értéket termelő ágazat emellett hozzájárul a hazai vállalkozások megerősítéséhez, a magyar bérek növekedéséhez és a stabil foglalkoztatáshoz.

Ennek jegyében az innovációért és technológiáért felelős miniszter 2018 novemberétől kreatív ipari ügyekért felelős miniszteri biztost nevezett ki Fülöp József, a MOME rektora személyében. A MOME a világ élvonalbeli design egyeteme, amely folyamatosan megújuló oktatási és kutatás-fejlesztési intézményként korunk aktuális kihívásaira ad innovatív válaszokat. Világszínvonalú, versenyképes oktatási és innovációs központként aktívan alakítja a kreativitásra építő, emberközpontú jövőt.

3K7A4047

A 2019. március 8-án (pénteken) aláírt, a MOME és az ITM közötti együttműködési megállapodás megerősíti a felek szándékát a további közös munkát illetően, illetve kijelöli annak főbb irányait. A további együttműködési területek közé tartozik a szektor szereplőivel való közös gondolkodásra lehetőséget teremtő, rendszeres időközönként megrendezésre kerülő Kreatív Ipari Kerekasztal megalapítása, amely első feladatai között szerepel a szegmens szereplői számára elfogadható kreatív ipari definíció, valamint fogalomtár (kreatív ipari szótár) létrehozása, a kreatív iparhoz kötődő szabályozások felülvizsgálata, valamint együttműködés számos, a hazai vállalatokat segítő stratégiai projektben. A MOME részt vesz továbbá az ITM és az EMMI által életre hívott Tanítsunk Magyarországért programban is, elsősorban kreatív innovációs és design kompetenciák átadásával.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy a kreatív ipar jelentősége Magyarországon már most sem elhanyagolható: nemzetgazdasági szinten a foglalkoztatottaknak már 2016-ban is 4 százaléka dolgozott az ágazatban, amely a GDP 6,5 százalékát adta, és a nemzetközi folyamatok alapján a szegmens további növekedése várható. Ráadásul, a területben sokkal több potenciál rejtőzik, mint elsőre gondolnánk: nemcsak kreatív iparunk lehet, a cél, hogy az iparunk is legyen kreatív. Ehhez olyan szereplőkre van szükségünk, mint például a MOME, amely oktatási és mindennapi gyakorlatában is komoly szemléletformálással járul hozzá a hallgatók, a magyar munkavállalók és általában a társadalom jóllétéhez.

Fülöp József, a MOME rektora szerint a megállapodás segíti a MOME által nyújtott korszerű és a digitalizáció korában egyre fontosabbá váló felkészültséget a társadalom számára minél szélesebb körben hasznosítani. A MOME az a design egyetem – hangsúlyozta Fülöp József rektor –, amely nemzetközi szinten is látható képzéseivel és kutatásaival a technológia robbanásszerű fejlődése közepette segít eligazodni, a folyamatokat érteni, az új kihívásoknak megfelelni. Az általa nyújtott tudással jövőbiztos munkahelyeket tud teremteni, melyek az emberi kreativitás gépekkel nem helyettesíthető jelenlétére alapulnak.

 

Forrás: ITM - MOME

Fotók: Szalai Ádám