MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

A MOME Média Design szak és a Friss Hús Rövidfilmfesztivál együttműködése

fh19 logo

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakának alapképzésén az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy a hallgatók elsajátítsák a vizuális eszköztárat, melynek ismeretében hatékonyan és érthetően képesek különböző információkat artikulálni, történjen az alkotói vagy alkalmazott területen. Az első évben kiadott analóg főcím feladat ilyen szempontból hibrid műfaj: tartalmilag a kijelölt műre/eseményre vagy pl. annak szellemiségére, hangulatára reflektál, kiemeli vagy összefoglalja annak bizonyos attribútumait, miközben konkrét információt közöl érthető formában. A megvalósítás technikája szabadon választott - de mindenképpen analóg - magában hordozza a kísérletezést, a szabad alkotói folyamatot.

Mitől analóg? Az utómunka szoftverek szerepe itt mindössze editálásra vagy minimális fényelésre korlátozódik. A “plugin”-ok és előre beépített effektek használata helyett a felvétel- és világítástechnika, vagy épp a storyboard kurzusokon megszerzett tapasztalatok, az optikai, fizikai vagy kémiai reakciók megfigyelése és hasznosítása, a kísérletezés, pontosabban a “kikísérletezés” kell hogy a középpontba kerüljön. A cél pedig, hogy a főcím a kamera optikája előtt szülessen meg, ne pedig különböző szoftverek által. A későbbi félévek során az eszközkészlet olyan digitális technikákkal és lehetőségekkel bővül, mint pl. a kompozitálás, vfx, 3D szoftverek használata, ehhez az analóg kísérletezés nyújt kiindulópontot.

Ezúttal a hallgatók az analóg főcím feladat kapcsán a Friss Hús Budapest Nemzetközi Filmfesztivál számára dolgozták ki ötleteiket.

A főcímeket Bredán Máté, Agárdi Olivér, Fekete Álmos, Horváth Sándor és Klöpfer-Topor Tibor készítette.
Oktató: Sánta Balázs