MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Waliczky Tamás, a MOME címzetes egyetemi tanára a 2019. évi Velencei Képzőművészeti Biennálé Magyar Pavilonjában

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló 2019/HONLAP/hírek/waliczky mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

59793787 2226121787457739 465038825219948544 o 2

2019. május 11-én nyílik az 58. Velencei Képzőművészeti Biennálé, ahol Waliczky Tamás Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök című kiállítása lesz látható a magyar pavilonban Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurálásában. 
Waliczky Tamás, a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb képviselője a látásra és a leképezésre irányuló több évtizedes kutató- és tervezőmunkáját összegzi az általa szerkesztett 23 kamerában. Projektje a vizuális érzékelés és leképezés tágas lehetőségeit vizsgálja a 21. század tömeges és egységesített képgyártásának és fogyasztásának korában. 

"Az elmúlt két évszázad során feltalált és elterjedt különféle képrögzítő technikák – miként a számítógép is – folyamatosan befolyásolják, alakítják az emberi látást, manipulálják a világról alkotott képünket. Waliczky Tamás Képzelt kamerák kiállítása ezt a relációt megfordítva arra mutat rá, hogy az új eszközök mechanikájának kitalálása során a készítő világszemlélete sokszor már előre meghatározza a szerkezetek működését és az általuk létrehozható képek jellegét. Waliczky 23 gondosan megkonstruált fantáziagépe – kamerák, vetítőgépek, nézőszerkezetek – a valóságról alkotott kép, a leképezés alternatív lehetőségeit tárja elénk analóg technikák segítségével, miközben a látás-tudás, valamint a számítógépes látás-emberi látás ellentétpárok feloldását adja. A gépek precíziós formavilága és mechanikája régebbi korok kameráira utal. Az e szerkezetekben rejlő korlátok és a kiszámíthatatlanság tényezői – szemben a mai világ túlzottan kontrollált, túlfejlett instant képalkotási rendszereivel – felszabadítóan hatnak a művészre. Kitalált kameráival Waliczky nem egy megtévesztően valódinak tűnő virtuális valóságot kíván létrehozni, hanem az eltérő látásmódok létjogosultságára hívja fel a figyelmet."

Szegedy-Maszák Zsuzsanna
kurátor

{gallery}2019/HONLAP/hírek/waliczky{/gallery}

Fotók: Waliczky Tamás