MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Budapest100 / Bauhaus100

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló 2019/HONLAP/hírek/Budapest100Bauhaus100/galéria mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

budapest100 bauhaus100 01 juhasz rebeka

Idén a MOME Tervezőgrafika Tanszék aktív részese volt a Budapest100 fesztiválnak, ami egy rendhagyó, az egész várost megmozgató esemény, és a minket körülvevő épített környezet értékeire, valamint az épületek és lakóik történeteiből kirajzolódó városi emlékezetre hívja fel a figyelmet.

Az esemény részeként a tanszék harmadéves alapszakos hallgatói Jekli Ágnessel közösen Budapest Bauhaushoz köthető épületeit kutatták fel és mutatták be a nagyközönségnek. A közös munka során - melybe bevonták a lakóközösségeket is - megvizsgálták az általuk választott épületet formai, történeti, társadalmi szempontból, elemezve annak legjellegzetesebb elemeit és tulajdonságait. A kutatás célja a házak vizuális elemeinek továbbgondolása, modern szemléletű átültetése volt, miközben különböző grafikai eszközökkel, technikákkal kísérletezve új formavilágokat hoztak létre a ház legjellegzetesebb vonásainak megtartásával, melyeket végül egy-egy plakátban jelenítették meg. A kutatás során született anyagokat és a vizuális kísérleteket pedig egy kiadványban foglalták össze.
Szintén a Budapest100 programsorozának részeként május elején a B32 galériában állították ki a MOME tervezőgrafika tanszék BA2 hallgatóinak munkáit. A B32 Galéria és a Fiatal Írók Szövetsége Kép – Szöveg – Budapest című saját programjával kapcsolódott a városfesztiválhoz, és ennek keretében nyílt kiállítás hallgatóink munkáiból. A plakátok témája kapcsolódott a Bauhaus emlékévhez: Bortnyik Sándor, az avantgárd képzőművészet egyik legjelentősebb hazai képviselője által 1927-ben, a Bauhaus szellemében tervezett Új francia költők című kötet illusztrációja. Boskovitz Oszkár segítségével a hallgatók munkáikban többek között reflektáltak a könyv Kép-Szöveg kapcsolódásaira, próbálták lefordítani annak grafikai világát saját képi világukra, és kortárs tervezőgrafikai értelmezéseket adtak Bortnyik munkájára.

Az itt látható Budapest100 plakátok, kiadványok Bessenyey Bertalan, Juhász Rebeka, Juhász Viktória, Marton Dániel és Máté Alexandra munkái.

B32 galériában kiállító hallgatók: Bajnok Anna Borbála, Csóka Laura, Fazekas István Mihály, Hajdú Ágoston, Kudlák Ami Noémi, Lerner Eszter, Schneider Renáta, Sterczer Antónia, Szabó Renáta, Tóth Lili, Vrabély Edit

{gallery}2019/HONLAP/hírek/Budapest100Bauhaus100/galéria{/gallery}